30. James Lethbridge

 

Beeldhouwen - glaskunst

Hij is geboren in 1979 en groeide op in Yorkshire, in de tijd dat Margaret Thatcher ervoor koos de mijnbouwindustrie in het hele Verenigd Koninkrijk te sluiten. Waardoor werkloosheid, sociale angst en ontbering ontstonden.  Hij had hij de keuze om te spelen tussen het verlaten, post-apocalyptische landschap van de mijnen of de uitgestrekte glooiende heuvels van de groene akkerbouwlanden van West Yorkshire.

Deze vroege liefde voor de natuur vertaalt zich in zijn werk. Aanvankelijk koos hij voor een carrière in productie keramiek en het verwerven van een diepgaande kennis van processen, met name gericht op het pottenbakkerswiel. Het was in 2003 dat hij werd verleid om glas te gaan studeren. Dit zou een levens veranderend moment zijn . Geboeid door de transparantie en het vloeibare karakter van gesmolten glas, kwam er plaats voor een meer experimenteel maakproces. In 2005 solliciteerde hij naar  het Royal College of Art, waar hij vervolgens zijn vaardigheden op het gebied van glas ontwikkelde en zijn oeuvre enorm uitbreidde . Waarbij hij eenmalige sculpturale en verlichtingsstukken creëert . Zijn glasstukken bevatten vaak een veelheid aan glazen doornen, scherven en ranken.

Zijn atelier  bevindt zich in een oude industriële eenheid, die voorheen een oude machinefabriek was.  De grimmige, donkere en industriële esthetiek doet een beroep op zijn geschiedenis versus zijn organische, botanische, transparante, surrealistische glascreaties, vol leven en levendigheid.

(Foto's Kelly Mertens)

  Archipel, Slachthuislaan 23, 2060 Antwerpen

  0494 308673

   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.